streda 25. januára 2012

S/Sgt. Edward C. Kersting

Nižšie zverejnené fotografie sa nám dostali do rúk spolu so spomienkou na amerického letca Kerstinga vďaka Ferdinandovi Štellárovi, ktorý pozná dnes 80 ročného pána O. Janka:

"Bolo to 10. septembra 1944. Mal som v tedy 14 rokov, býval som na Trnávke, keď sa zrazu objavilo  nad dedinou lietadlo (dymilo) a začali z neho vyskakovať letci. Môj otec (Vojtech Janko) sadol na bicykel a išiel na pole, kde dopadol jeden z letcov. Toho letca (mal so sebou aj zmotaný padák) priviedol ku nám domov. Ponúkli sme mu jesť, ale on odmietol a ponúkol nám čokoládu. Na tom, že sa ku nám letec Kersting dostal, mal môj otec zásluhu, lebo ľudia letca chceli zbiť, keďže Trnávka patrila k Maďarsku. Otca si v dedine vážili a dá sa povedať, že sa ho aj báli, a tak si nedovolili napadnúť toho letca.
Otec mu dal civilné šaty, letec sa vyzliekol, mne podal leteckú kombinézu a otcovi dal peňaženku s dokladmi a fotkami, ktoré mám dodnes. Lenže letcov sledovalo viac ludí z dediny a po chvíli prišiel starosta aj s Nemcami ku nám. Letca zobrali a zhabali aj mne darovanú kombinézu a padák. Nemci prišli na menšom aute, asi Kubelwagen, a odviezli letca pravdepodobne do Šamorína."

Peňaženku však Nemci nezhabali, a tak sa po rokoch môžme pozrieť na tvár ďalšieho amerického letca, ktorého vojnový osud sa viaže so Slovenskom.

S/Sgt. Edward C. Kersting
ASN #36745178


Narodil sa 23. septembra 1921.
Po vojne sa oženil s Juliou a mali spolu dcéru Deborah Lynne.

So svojou sestrou pred odchodom za more do Talianska.



Fotografia Julie poslaná na pamiatku spolu so srdcom, v ktorom bola ukrytá kvapka jej krvi.
 


Jednodolárová bankovka s podpismi viacerých členov posádky Lt. Wisnera, ktorú podpísali 11. júla 9144.
Peňaženka obsahovala aj osobné veci z domova


Kersting zomrel vo veku 71 rokov dňa 10. apríla 1993 v  Maple Park, Kane, IL. Pochovaný je na Evergreen Cemetery, 610 Dundee Avenue, Barrington Township, Cook County, Illinois


2 komentáre:

  1. Hello, My dad was Edward C Kersting. I would love to know more about who posted this information etc... Thank you! Look forward to hearing from someone.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. From above. Please use email mfkerst@frontier.com

    OdpovedaťOdstrániť