štvrtok 15. marca 2012

Pristátie v území nikoho

Pán Milan Benček s priateľmi určili identitu nového US bombardéru spätého so Slovenskom.  Jedná sa o stroj B-24M-5-FO 44-50606, ktorý patril 485. bombardovacej skupine a jej 829. squadrone. Dňa 22.3.1945 núdzovo pristál na poli pri obci Kamenín. Za riadením sedel Capt. Lloyd Allan, avšak ako druhý pilot letel v ten deň veliteľ celej 485. bombardovacej skupiny Col. John B. Cornett, ktorý vo funkcii nahradil Col. John P. Tomhaveho.

Priblížme si okolnosti, za ktorých sa udalosť stala.

Dňa 22. marca 1945 bola cieľom posádok bombardérov 485. bombardovacej skupiny na ich Misii č.163 zoraďovacia stanica v Heiligenstadt, čo je dnes súčasťou Viedne, časti Dobling. V 08:25 hod. vzlietlo 40 bombardérov B-24. Postupne sa formovali nad základňou až do 09:14 hod. Neskôr 485.BG zamierila ponad Jadranské more, nasledovaná 460. skupinou, 464. skupinou a 465. bombardovacou skupinou. O 11:59 hod. sa k formácii pripojil ich stíhací doprovod, tvorený 30 stíhačkami P-38 Lightning.
Dva z bombardérov sa vrátili predčasne naspäť v dôsledku závady na turbodmychadle a akútnom ochorení druhého pilota jednej z posádok.
Celú zostavu viedol sám Col. John B. Cornett zo sedadla druhého pilota stroja Capt. Allana. Počasie znepríjemňovalo navigáciu. Prvé problémy nastali už nad I.P. Vedúci stroj nevedel skontaktovať posádku sledujúcu počasie. Napokon sa to podarilo zástupcovi veliteľa, a zistil, že nad cieľom je očakávaná oblačnosť z 2/10 alebo 3/10 oblohy. Avšak v dobe príletu nad cieľ veľký mrak zakryl cieľ a preto bombardovanie prebehlo pomocou PFF zameriavačov. Aby toho nebolo dosť, vedúci stroj bol zasiahnutý protilietadlovou paľbou. Aj napriek týmto komplikáciám, 36 strojov zhodilo na cieľ v 12:46 hod. spolu 70,25 ton 100lb GP bômb z výšky 23.100 stôp. Fotografie po nálete ukázali uspokojujúci výsledok.
Prvé útočné zoskupenie sa od cieľa odklonilo doľava a potom smerovali na juh. Pri tom sa dostali nad okraj Bratislavy, kde pocítili pošťuchnutie protilietadlového delostrelectva. Druhé útočné zoskupenie sa od cieľa odpútalo doprava a návrat na základňu bol bezproblémový.

Formácia 485.BG.


Ako bolo spomenuté, osud sa na tejto akcii vyvŕšil na vedúcom stroji. Posádku tvorili:

Capt. Lloyd Allan                      P                POW
Col. John B. Cornett                 CP              POW
Maj. Howard N. Cherry           B                 POW
1/Lt Edward J. Anderson       Radar/O  POW
1/Lt Mentora Metaxas             N                POW
2/Lt Charles W. Carroll            N               POW
T/Sgt John G. Mas                      R/O          POW
T/Sgt Don M. Hysell                  L/W         POW
S/Sgt William Y. Sanders        R/W         POW
S/Sgt James A. Ridout             L/T           POW
S/Sgt Robert A. Thompson    T/G          POW
S/Sgt Charles E. Spargur Jr.   U/T         POW

Na posledné chvíle spomínali hneď dvaja letci z posádky. Prvým je sám pilot Capt. Lloyd Allan:
"Leteli sme v box formácii. Bolo nás 4 boxy. Osem minút pred dosiahnutím cieľa sme dostali zásah od protilietadlového delostrelectva do motoru č.3. Poškodená bola aj veľká krídelná palivová nádrž, z ktorej unikalo palivo. Vedeli sme, že cez Rakúske Alpy sa nedostaneme. Na pozícii letel náš veliteľ, a ten rozhodol, že sa pokúsime doletieť k Rusom. Posádka súhlasila.
Musel som ako pilot pristáť s lietadlom na pooranom poli s jedným nefunkčným a druhým pokazeným motorom. Bolo to najlepšie pristátie aké som kedy vykonal. Pretože sme nevedeli zaistiť prednú podvozkovú nohu, pri pristátí povolila a dôsledkom toho boli dvaja letci zranení. Všetci sme vyšli von zo stroja a na počudovanie uvideli, že skupina vojakov, ktorí sa k nám približovali neboli Rusi ale Nemci. Pristáli sme medzi frontovými líniami na území nikoho. Krátko na to, ako sme od lietadla odišli ho ruská paľba diel zničila. My sme boli už na ceste do Viedne. Odtiaľ po výsluchoch do zajateckého tábora StalagLuft III a neskôr do Stalag VIIA pri Moosburgu."

Ako si spomína Jim Ridout, ľavý bočný strelec, predná strelecká veža sa po núdzovom pristátí prevalila do trupu, a zranenými letcami boli Maj. Cherry (zlomená kľúčna kosť) a palubný mechanik. Lt.Col. Cornett im pomohol a všetci sa dostali bezpečne von z vraku. Ridout taktiež uvádza, že Ruským vojskám sa podarilo bombardér zasiahnuť šiestou salvou. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára