piatok 25. marca 2011

Posledný list domov George T. Luptona


1st Lt. George T. Lupton 
ASN# O-1636244

nar. 1917, Delaware, Sussex
KIA 11.12.1944

Bol tretím dieťaťom v rodine. Jeho súrodenci boli starší Albert a Virginia, mladší Edie a Mae. Všetci vyrastali v Lewes, Delaware.
Do armády vstúpil s číslom ASN: 20264521 v Georgetowne, Delaware dňa 27.1.1941
Nevedno kedy, ale pred odchodom za more sa oženil s Elsie. Mali jednu dcéru menom Margaret Ann.



                                                                                                December 10, 1944
"Drahá matka,

Nedeľná misia zas a opäť. A aké počasie sme mali - dážď, vietor a mráz. 
Poslali nás opäť do vzduchu, avšak po vzlete nás odvolali a vrátili sme sa naspäť. Leteli sme cez všetko - dážď, hmlu, sneh. Dážď zamŕzal na našich krídlach a chvoste. Nemám mnoho pekného čo napísať o lietaní v takomto počasí. Potom sa vyjasnilo, ale už sme zostali na zemi a žili svoju zabehnutú dennú rutinu.
V tento večer som s naším pilotom šiel do kostola. Náš kaplán sa  vrátil z výletu do Jeruzalema a svätej zeme. Navštívil aj horu kde Mojžiš dostal od Pána prikázania. Nebude ti robiť isto veľké problémy o čom bola dnešná kázeň.
Dostať sa na misiu posledné týždne bolo ťažké.  Bol som schopný pridať len jednu za uplynulý týždeň. Celkovo ich mám na konte dvadsaťšesť. 
Naša squadrona má jemne pozmenenú štruktúru.  Bola rozdelená do dvoch letiek. Asistent operačného dôstojníka a Capt. Colvein sú flight leadermi. Môj pilot je vedúcim letky A. Ja som vedúci navigátor v letke B a náš bombometčík sa stal vedúcim bombometčíkom v letke A. Takže naša posádka si teda nepočínala vôbec zle. Potrvá to nejaký týždeň, kým si zvykneme, ale aspoň máme všetci náplň práce. 
Želám Vám požehnané Vianoce a šťastný Nový rok. 
Váš syn

George"




Bol to posledný list, ktorý od Georga jeho rodina obdržala. Nasledujúci deň vzlietol na svoju 27. operačnú misiu. Cieľom 726.BS/451.BG bola v ten deň Viedeň. Posádka 1st Lt. Harrisa letela na stroji B-24J-1-FO 42-50630. Bola to posádka zlepená z viacerých posádok, a tak sa letci dobre nepoznali. Na palube však niesli radar Mickey. 
Po zásahoch Flakom stoj začal klesať a posádka vyskákala na padákoch. George Luptona zraneného vystrčil bombometčík von z lietadla, pričom zatiahol za otváranie jeho padáku. Ďalší osud už nemohol sledovať.

Jedna z posádok, u ktorej lietal 1st Lt. Lupton (hore vľavo). Identigikácia ďalších letcov sa zatiaľ nepodarila.

Podarilo sa zisťiť, že po dopade a nájdení amerického letca sa mu lekár z Kameničnej, Dr. Gejza Adamiš snažil poskytnúť prvú pomoc, avšak letec zraneniam podľahol. 
Pozostatky George T. Luptona boli exhumované 1.11.1946 na cintoríne v obci Kameničná a prevezené na cintorín Amerických vojakov v Neupre, Belgicko.
1st Lt. George T. Lupton, O-1636244, Plot D Row 8 Grave 46

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára