utorok 29. marca 2011

"AviaFana" - Nultý ročník 2011

"AviaFana" je nikým neodsúhlasený názov, avšak skratka odvodená od slov aviation fanatics by presne vystihovala akciu, ktorá sa uskutočnila cez víkend 26.-27. marca 2011 v Košariskách. O desiatej hodine, niektoré posádky s drobným meškaním, sa stretli na pôde základnej školy jedenásti nadšenci leteckej histórie a archeológie: Radovan Frajt, Svatopluk Vaculík, Jirka Rozkopal, Radek Fuchs, Marián Hrodegh, Roman Herman, Ondrej Janšto, Jakub Janšto, Marek Greguš, Ferdinand Štellár a Peter Kaššák.

Zľava: R. Herman, M. Hrodegh, F. Štellár, O. Janšto, M. Greguš, R. Fuchs, J. Rozkopal, S. Vaculík, R. Frajt, P. Kaššák. Za spúšťou fotoaparátu J. Janšto.


Po zhliadnutí prehladu artefaktov z havárií z tohto regiónu, ktoré veľmi pekne pripravil v priestoroch školy Ondrej Janšto, sme sa pod jeho "velením" pozreli na miesto havárie posádky bombardéru B-17 Iru Corpeninga a zamysleli sa na miestach dopadov Mustangu F. Soltesza a Messerschmittu K.H. Bamberga ako to v skutočnosti s nimi bolo. 

Jirka Rozkopal v akcii na mieste dopadu Corpeningovej mašiny

Fero Štellár s nálezom
Na spiatočnej ceste z terénneho prieskumu sme sa zastavili pri malom pomníčku neďaleko miesta havárie stroja B-24 pilota Applebyho. 

Pomníček k havárii Applebyho bombardéru, ktorý neďaleko od miesta dopadu postavil pred rokmi O. Janšto
 

 V penzióne Holotéch Víška na Košariskách , kde sme na večer našli útočisko, sme po výdatnej večeri doplnili tekutiny a rozobrali teoretické aspekty bádania po histórií udalostí spojených s letectvom.



3x foto in action. Vináreň penziónu.

Fero Štellár "nad fasciklom plným materiálov"

Pitný režim je vec dôležitá. Marek Greguš a Radek Frajt počas občerstvovacej pauzy

Druhý deň ráno sa neobišiel bez návštevy neďalekej mohyly na Bradle, kde sme sa rozlúčili a myslím, že v plnej spokojnosti a tešiac sa na ďalší ročník akcie a budúce stretnutie sme sa odobrali domov.

Na mohyle na Bradle

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára