streda 5. januára 2011

Mark M. Dujmovic

S/Sgt. Mark M. Dujmovic (ASN: 37344433)

S/Sgt. Mark M. Dujmovic
Mark sa narodil 19. apríla 1923 v malom baníckom mestečku Farr, Colorado. Bol najmladším z troch synov Mary a Toma Dujmovica. Druhá svetová vojna si vyžiadala život jeho nevlastného brata Johna “Shad” Kesericha, ktorý slúžil vo Francúzsku ako prieskumník U.S. Army. Vo vojne zahynul aj jeho strýko Bill Ratkovich, ktorý je pochovaný v trupe krížnika USS Arizona v Pearl Harbor na Havajskych ostrovoch.

Markov otec Tom prišiel do USA na lodi začiatkom dvadsiateho storočia z Chorvátska ako dvanásťročný čierny pasažier. Tom zarábal na rodinu prácou v uhoľných baniach. Mark skončil strednú školu Holy Cross Abbey v Canon City, Colorado v r. 1941. V škole bol dobrým futbalistom, basebalistom a basketbalistom. Bol preborníkom v boxe - vyhral High School Conference v strednej váhe. 

Marka povolali v r. 1943 keď mal 19 rokov. Do služby nastúpil  8.4.1943 v Denveri.  Základný výcvik absolvoval v Salt Lake City, Utah, Buckley Field v Denveri, Colorado, v Laredo, Texas, a v Lincoln, Nebraska. Tréning pre zámorie absolvoval na leteckej základni v Pueblo. Mark sa stal členom 15t. leteckej armády v rámci ktorej bol zaradený k 763. squadrone 460. bombardovacej skupiny v Taliansku. Po úspešných 24 náletoch Mark letel na svoj dvadsiaty piaty dňa 11. decembra 1944. Teda chýbalo mu iba 10 náletov a jeho bojová činnosť by skončila.

Spolu s ostatnými deviatimi členmi posádky Markov B-24, kde bol palubným strelcom, letel vo formácii bombardovať južne zoraďovacie nádražie vo Viedni, keď ich bombardér dostal tri priame zásahy. Avšak nad Slovenskom lietadlo začalo horieť a posádka ho musela opustiť.

Mark pristál ďaleko od ostatných, na borovici, vysoko nad zemou. Bol zranený šrapnelmi na nohe a na chrbte. Našiel ho tam a pomohol mu drevorubač z Dobrej Vody s vnukom. Mark neskôr zistil, že drevorubač žil istý čas v Rockvale, Colorado a dokonca poznal jeho strýka Dana Ratovicha. Títo muži zobrali Marka do sedliackeho domu, kde ho žena, ktorá žila v USA 30 rokov nakŕmila a ošetrila ako najlepšie vedela. Slovenskí žandári ho potom zatkli a odviedli k Nemcom do mesta. Neskôr ho previezli vlakom do štátnej väznice, kde väznili aj partizánov. Tam ho prvý raz vypočúvali.

Po predbežnom výsluchu ho vlakom previezli do Nemecka do zoraďovacieho a vypočúvacieho strediska Wetzlar, v ktorom bol zhruba mesiac zavretý na samotke. Opäť ho vypočúvali a omnoho dôkladnejšie.

Odtiaľ ho zobrali do Stalag 3A v Ludwigsburgu. Strava a podmienky boli veľmi zlé. Mark v táboroch stratil vyše 27 kg. Po oslobodení červenou armádou a odovzdaní do rúk Američanom ich odviezli sanitky a nákladné autá na letisko C-47. Z letiska Marka previezli do poľnej nemocnice, kde oslobodených zajatcov zbavili vší a dezinfikovali. Ich oblečenie spálili.  Mark sa potom dostal do vojenskej nemocnice na základni Lucky Strike vo Francúzsku a odtiaľ do vojenskej nemocnice Army General Hospital v Rhuan vo Francúzsku. V nemocnici ochorel na zápal slepého čreva a operovali ho. Mal šťastie, že sa mu to neprihodilo skôr, podľa jeho slov by určite neprežil. Potom Marka previezli nemocničnou loďou domov do USA. Vylodil sa v Bostone a tam bol hospitalizovaný. Odtiaľ ho poslali do Fitzsimmons v Denveri, kde mu operovali nohy.  

Napokon po desať mesiacoch útrap sa Mark ako 21 ročný vrátil domov. Bol vyznamenaný medailami Purple Heart, Air Medal, POW Medal a Good Conduct Medal. Zomrel 24. októbra 2009 vo veku 86 rokov.

 - spracované na podklade materiálu D. Wicksa a prekladu S. Ponca

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára