utorok 15. marca 2011

Robert F. Cunningham

V knihe Konečná zastávka" Slovensko! sme na stranách 142-143 našou nepozornosťou mylne uviedli osud bombometčíka 2nd Lt. Roberta F. Cunninghama od 464. bombardovacej skupiny a 778. bombardovacej squadrony. Napísali sme, že sa dňa 17.10.1944 stal zajatcom. Po hlbšej analýze sme však zistili, že posledný krát ho videli vyskočiť nezraneného z paluby poškodeného bombardéru B-24J-15-FO 42-51964. Medzi menami spomínanými v nemeckej správe o zajatých letcoch však už nefiguruje. 

Po kontakte s rodinou, ktorá uviedla že Robert sa nikdy spoza veľkej mláky domov nevrátil sme začali intenzívne pátrať po jeho osude. Po takmer pol roku sa veľká časť podarila objasniť. Tu je jeho príbeh:

2nd Lt. Robert F. Cunningham (ASN: O-717756)


Narodil sa 3. apríla 1923 v Maplewood, Missouri otcovi Firmenovi M. a matke Maud Cunninghamovým. Bol najmladším zo štyroch súrodencov. Študoval na univerzite. V roku 1942 sa prihlásil do armády k letectvu. 

Robert so svojou matkou Maud

So svojou priateľkou pred odchodom za more.
Do služby nastúpil s číslom ASN: 17133819 dňa 13. decembra 1942 v St. Louis, Missouri. Po úspešnom absolvovaní výcviku bol vyslaný za more do stredomorskej bojovej oblasti dňa 8. apríla 1944, kde bol priradený k 464. bombardovacej skupine.

Fotografia z poslednej návštevy domu rodičov
Dňa 17. októbra 1944 bol ich bombardér zasiahnutý počas bombardovania Viedne protilietadlovým delostrelectvom  začal klesať. Posádka 2nd Lt. Fassnachta vyskákala na padákoch, s výnimkou dvoch letcov. Pilot a spodný strelec boli nájdení v troskách bombardéru, ktorý sa zrútil pri obci Zohor.

Menej kvalitné avšak unikátne a po prvý krát zverejnené fotografie zachytávajúce haváriu bombardéru pri obci Zohor.



Po vojne sa Americká exhumačná komisia podľa výpovedí civilného obyvateľstva dozvedela o pozostatkoch US letca pochovaných v obci Marchegg v Rakúsku. 
Informácia pochádzala z rozprávania Franza Fischera a Josefa Traexlera. Josef Traexler pracoval začiatkom januára 1947 v lesoch pri Dunaji, časti zvanej Maize. Tam na ploche asi troch metroch štvorcových našiel kosti a letecké topánky a časti oblečenia.  Taktiež našiel identifikačnú známky schovanú medzi kosťami a druhú visiacu na opasku. Nález nahlásil a známku odovzdal starostovi Johannovi Pfeilerovi. Starosta Pfeiler prikázal hrobárovi Franzovi Fischerovi vyzdvihnúť kosti a priniesť ich na miestny cintorín. Tak urobil, a krabicu pochoval v ten istý deň na cintoríne v Marcheggu medzi vojenské hroby. 

Americká komisia sa dostavila do obce v roku 1948 a dňa 22. septembra 1948 exhumovali ostatky letca pod číslom X-7914 na cintoríne v pohraničnej obci Marchegg. K pozostatkom uloženým v drevenej krabici boli priložené aj identifikačné známky, podľa ktorých predbežne identifikovali Roberta. Zubná analýza potom už len dokázala identitu letca. 
Po kontaktovaní rodiny, ktorá sa rozhodla na večný odpočinok uložiť ostatky na vojenskom cintoríne v Európe, sa dňa  10. novembra 1948 konal pohreb a Robert F. Cunningham bol uložený do hrobu Plot C Row 8 Grave 37 na Ardenskom Americkom cintoríne v Neupre, Belgicko.

Čo bolo presne príčinou smrti letca sa presne nevie. Priestrel kostí však komisia nedokázala a ani iné viditeľné poškodenie.  Pravá ruka bola zlomená v predlaktí, ako aj lebka bola poškodená, časť chýbala. No počas dvoch rokov, kedy ostatky ležali v lese, sa mohlo stať všeličo. Najpravdepodobnejším sa však zdá nezvládnutie pristátia v lesnatom teréne po zoskoku na padáku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára