pondelok 5. decembra 2011

S/Sgt. James J. Daugherty

Na stránke obce Vrchteplá sa dá nájsť zaujímavý zápis z obecnej kroniky:

"Trestná jednotka Einsatzkommanda 13 z oporného bodu v Považskej Bystrici uskutočnila po 20. októbri 1944 spolu s asistenčnou jednotkou Maier z roty Winter niekoľko protipartizánskych výprav do obcí Ružiná, Beluša, Maríková - no bez väčšieho úspechu.
Vynahradila si to však 3. decembra 1944, keď esesáci z tohto považskobystrického komanda s jednotkou Klocker zajali v Hornej Maríkovej 8 príslušníkov amerických leteckých síl."

Tých  osem letcov, ktorých zajali Nemci (jedného zajali slovenskí žandári) patrilo k posádke pilota 1st Lt. W.M. Lee, ktorého bombardér B-24 42-78636 od 744.BS / 456.BG bol zostrelený 2.12.1944.
V posádke na pozícii predného strelca letel ...

S/Sgt. James J. Daugherty
ASN #33702343




Narodil sa 20. júna 1917. Bol najstarším z 9 súrodencov.
Do armády vstúpil 20.9.1943 v Pittsburgu, Pennsylvania.


Na svoju poslednú misiu si spomínal:
"Vzlietli sme do krásneho slnečného dňa s dátumom 2. december 1944. Ako sme sa snažili zaujať miesto vo formácii skupiny, modlil som sa aby všetko  prebehlo bez problémov. Posádka mala dobrú náladu. Ako sme sa blížili k cieľu, ktorým bola rafinéria Odertal, začali sa na oblohe objavovať obláčiky explózií granátov Flaku. Zľakol som sa a začal som sa modliť ešte viac.   Ako som sa modlil, začul som ako šrapnely narazili na trup bombardéru. Jeden z motorov bol zasiahnutý avšak takmer okamžite sa o neho piloti postarali. Pozrel som sa z mojej streleckej veže na chladič motora č.1 a videl veľkú dieru. Odrazu ma niekto potľapkal po pleci. Bol to navigátor Zigmund Harkiewicz (najpravdepodobnejšie, pozn. PK) alebo bombometčík Warninger, a povedal mi aby som vypadol. Vyšiel som, no zbadal som oheň a vrátil som sa dnu. O chvíľu ma opäť Zigmund zavolal, aby som šiel von. Povedal mi, aby som si odpojil prívod kyslíkovej masky, no keďže som nevedel čo mám robiť, opäť som ho pripol. Povedali nám, aby sme odľahčili stroj. Tak sme začali.   Keď som pomohol odľahčiť stroj v prednej časti, prešiel som dozadu, avšak akurát tiež končili s odľahčovaním. Práve sme vytiahli  spodnú streleckú vežu, keď prišiel palubný mechanik a povedal, že budeme musieť vyskočiť. Vzal som svoj padák a pripol si ho. Prešiel som k bombovnici. Takmer všetci už boli preč. Pilot sa práve pripravoval k výskoku. Keď vyskočil, nasledoval som ho. Obzrel som sa počas pádu späť, a videl vyskočiť ešte tri osoby zo zadnej časti stroja. Keď som vyskočil, pamätám sa, že som počítal do troch a potom potiahol za tiahlo otvárania padáku. Potom som až zbadal, že budem klesať cez oblačnosť, ktorá sa rozprestierala podo mnou. Po prepadnutí mrakmi som zbadal zem. Inštinktívne som prekrížil nohy, no pred dopadom som sa zachytil o vrcholec stromu. Udrel som si nohy." Odrezal som sa z popruhov a vyzul si ťažké letecké topánky. Vtedy prišiel Harkiewicz a zároveň s ním aj Nemeckí vojaci, ktorí nás zajali."

Letci putovali cez Bratislavu do zajateckého tábora. Daugherty skončil v Stalag Luft IV. Tam si viedol osobný denník, z ktorého sú aj nasledujúce kresby.




Po vojne sa vrátil do USA , kde pracoval v oceliarni až do dôchodku, do ktorého odišiel vo veku 62 rokov.Zomrel 16. marca 1982.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára